شرایط واردات برنج هندی
واردات برنج در ایران رو به گسترش است و ایران از رتبه های برتر کشورهای وارد کننده برنج در جهان می باشد، که مقدار بالایی از نیاز داخل کشور در خود کشور تولید می شود.
واردات برنج به طور مستقیم در کشت این محصول تاثیر می گذارد و باعث شده است که برنج های تولید شده در ایران به دلیل رقابت با برنج های تولید شده در سطح جهانی با کیفیت تر تولید گردند، از سویی دیگر واردات برنج زمانی که نیاز بخشی از جامعه به این ماده مغذی و غذایی تامین نمی گردد، لازم و ضروری است.
طبق آمارها مصرف برنج در ایران 3.2 میلیون تن می باشد، که 2 میلیون تن آن تولید داخلی است و مابقی از طریق واردات از کشور های دیگر تامین می شود. در حال حاضر بیشترین میزان واردات برنج از کشور های هند و پاکستان صورت می گیرد. البته اخبار واردات این ماده غذایی نشان میدهد که تایلند و اروگوئه نیز از وارد کنندگان برنج به ایران می باشند.
افزایش واردات برنج به ایران نشان می دهد که ایران بیش از گذشته به این ماده غذایی نیاز دارد. برنج وارداتی دارای پخت راحت تر و قیمت پایین تری می باشد و این دلایل نیز موجب شده که تقاضا در ایران برای برنج وارداتی بیشتر باشد و نسبت به برنج تولید داخل طرفداران بیشتری داشته باشد.
آخرین جزئیات توزیع برنج در کشور
جزئیات توزیع برنج در کشور ، طبق گزارش مرکز آمار ایران مربوط به دوره تا پایان مرداد ماه امسال در این سایت منبع قیمت هر کیلو برنج ایرانی حداقل ۳۴ هزار تومان و حداکثر ۴۶ هزار تومان بوده است. متوسط قیمت آن نیز به کیلویی ۳۸ هزار تومان رسیده که این نرخ در مرداد ماه امسال نسبت به مرداد ماه سال گذشته حدود ۴۳ درصد و نسبت به تیر ماه امسال بیش از سه درصد افزایش داشته است.
با این حال در شهریور ماه امسال هم روند صعودی قیمت برنج ادامه داشته و طبق گزارش روزنامه خراسان قیمت هر کیلو برنج ایرانی از ۵۰ هزار تومان عبور کرده است.
قیمت برنج خارجی نیز توسط مرکز آمار ایران مربوط به دوره مرداد ماه امسال هر کیلو به طور متوسط ۲۵ هزار تومان اعلام شده است. این نرخ نیز در مرداد ماه امسال نسبت به مرداد ماه پارسال حدود ۳۹ درصد افزایش یافته است.
علت مهم این اتفاق کاهش تولید برنج به دلیل خشکسالی و ممنوعیت واردات است. اما اتفاق قابل تامل این است که هرچند واردات برنج ممنوع بوده اما دولت توزیع برنج خارجی انبار شده با قیمت ۱۸۵۰۰ تومان را آغاز کرده است.
پیش از این شرکت بازرگانی دولتی ایران با صدور اطلاعیهای اعلام کرده بود تولید برنج ۱۸درصد به دلیل خشکسالی کاهش یافته است و به همین منظور توزیع برنج دولتی با قیمت مصوب ۱۸۵۰۰ تومانی ادامه دارد.
محصولات پیشنهادی

چگونه برنجهای ارزان توزیع میشوند؟
بنابر اطلاعیه شرکت بازرگانی دولتی «از ابتدای شهریور ماه تاکنون صرفاً ۴۳ هزار تن از این برنج دارای متقاضی بوده و واریز وجه نمودهاند که از این مقدار صرفاً ۳۰ هزار تن از انبارهای شرکت خارج شده و مابقی به مرور در حال خروج است. بدین وسیله از تمامی شبکههای توزیع منتخب، فروشگاههای زنجیرهای، تعاونیهای کارگری، کارمندی و مصرف محلی دعوت میشود در صورت نیاز به برنج وارداتی از طریق کارگروه های تنظیم بازار استانی، سازمان های جهاد کشاورزی و یا صنعت، معدن و تجارت استان اقدام لازم به عمل آمده و برنج مورد نیاز کشور را تأمین و توزیع نمایند.»
بدین ترتیب به نظر میرسد مردم برای خرید این برنج ها باید به فروشگاه های زنجیرهای، تعاونیهای کارگری و کارمندی مراجعه کنند. برای آشنایی با خرید چکی برنج به صفحه خرید قسطی مراجعه نمائید.
اما انجمن واردکنندگان برنج این اقدام بازرگانی دولتی را رقابت با بخش خصوصی میداند. دبیر این انجمن در این خصوص به روزنامه ایران گفته است: واردات در چهار ماه برای بخش خصوصی ممنوع است و علت آن حمایت از تولید داخلی عنوان میشود، اما شرکت بازرگانی دولتی در همین زمان ممنوعیت واردات، اقدام به عرضه برنج خارجی به قیمت هرکیلو ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان کرده است.
قیمت برنج خارجی که شرکت بازرگانی دولتی عرضه میکند حدود هفت هزار تومان با برنج وارداتی بخش خصوصی و ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان با برنج ایرانی اختلاف قیمت دارد و ما معتقدیم این اختلاف قیمت زمینه احتکار، افزایش دلالی و رانت را فراهم کرده است.
بدین ترتیب اگر میزان برنج توزیعی را همان ۴۳ هزار تن اعلام شده شرکت بازرگانی دولتی و میزان رانت در هر کیلو را هفت هزار تومان اعلامی انجمن برنج در نظر بگیریم میتوان تخمین زد که در این بخش بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان رانت در حال توزیع است.
نتیجه گیری
تا اینجا مطالب فکر می کنیم که تمامی جزئیات توزیع برنج در کشور و ابعاد مربوط به تجارت برنج را با جزئیات برایتان شرح داده باشیم. خیلی ها گمان می کنند که عدم تولیدات داخلی به قدر کفایت باعث می شود که بازار برنج و اقلام این چنینی، دستخوش تغییرات قیمت و نوسانات قیمت شوند، اما باید بگوییم که موضوع این نیست و هرگز نبوده؛ تمامی کشورهای پیشرفته هم برای تامین مایحتاج کشور خود از واردات کالاهای مختلف کمک می گیرند و این موضوع امر بسیار طبیعی است. شما هم اگر فروشنده عمده برنج هستید؟ کلیک کنید.